Pazar, Nisan 10, 2011

Beyaz mucize Pamukkale

UNESCO tarafından Dünya Miras listesine alınan Pamukkale, termal sularıyla sağlığı garanti altına alıyor. Şifalı suları özellikle kalp ve damar hastalarına şifa oluyor.

Antik çağların en önemli kentlerinden biri olan Pamukkale (Hierapolis), şifalı termal sularıyla bir sağlık merkezi olmuştur. Kaynaklar çevresinde dini ayinler yapılmış, şenlikler düzenlenmiş, büyük devlet adamları ve zengin kişiler antik dönemde tedavileri için Hierapolis'e gelmişlerdir. Kaplıcalar Denizli kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta eski Hierapolis kentinin bulunduğu bölgede yer almaktadır.
Karstik alanlardan çıkan sulardaki kireç çözeltisinin buharlaşması ve sudaki karbondioksitin ayrışması sonucu oluşan beyaz renkte pamuk balyalarını andıran kalker tüfleri Pamukkale travertenlerini oluşturmuştur.

Kaplıca suları kalp, damar sertliği, tansiyon, romatizma, deri, göz, raşitizm, felç, sinir ve damar hastalıklarına, içildiğinde de mide hastalıklarına iyi gelmektedir. İdrar söktürücüdür. Böbrek kum ve taşlarında, idrar yolu ve damar iltihaplarında etkilidir. Pamukkale suyunun en önemli özelliklerinden biri de kirleri temizlemesi, boyaları kalıcı kılması ve beyazlatma özelliğidir. Bu nedenle, bu yöre eski çağlarda bir halı dokuma merkezi olmuştur.

NASIL GİDİLİR?
Denizli; kara, demir ve havayolu ulaşımı olanaklarına sahiptir. Kent iki ayrı kara yolu ile İzmir'e bağlanmıştır. Bunlardan biri Manisa üzerinden, diğeri Aydın üzerinden kurulan bağlantılardır. Denizli-Aydın-İzmir karayolunu izleyen demiryolu da kentin, Ege Bölgesi'nin en büyük kenti İzmir ile bağlantısını sağlamaktadır. Denizli'nin Ankara ile karayolu bağlantısı Afyon üzerinden, demiryolu bağlantısı ise Afyon-Kütahya- Eskişehir üzerinden kurulmuştur. Gar kent merkezindedir. Denizli'nin Çardak ilçesinde, ilçe merkezine 5 km. uzaklıkta bir havaalanı bulunmaktadır. Havalimanı kent merkezine 65 km uzaktaki Çardak ilçesindedir.

ŞİFA DAĞITAN ÇAMURLAR
AKKÖY ilçesine bağlı Gölemezli Köyü yakınlarındaki kaplıcanın özellikle çamuru çok ünlüdür. Deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

TEKKEKÖY KAPLICASI: Sarayköy ilçesi Tekke Köyü yakınındaki kaplıca, bir çok yerde kaynayan sıcak sularıyla meşhurdur. Roma Devri'nden kalan kaplıcanın romatizma, deri, idrar yolu hastalıklarına iyi geldiğine inanılır.

KARAHAYIT KAPLICASI: Pamukkale kalıntılarının bulunduğu yerdeki Karahayıt Kaplıcasının romatizma, kalp sinir hastalıklarına iyi geldiğine inanılmıştır.

KIZILDERE ILICASI: Sarayköy ilçesine 11 km. uzaklıktaki kaplıca, suları kızıl renkli kayalardan çıktığı için bu adı almıştır. Kaplıca suyunun romatizmaya iyi geldiğine inanılmıştır.

BABACIK KAPLICASI: Sarayköy ilçesi, Kabaağaç Köyü'nün bulunduğu yerdeki kaplıca, Tekke Köyü ılıcasının da 3 km uzağındadır. Sularının romatizma, deri, böbrek, kadın hastalıkları ve idrar yolu rahatsızlıklarına iyi geldiğine inanılmıştır.

BULDAN KAPLICASI: Buldan ilçesine 16 km uzaklıktaki Yenicekent yakınlarında bulunan kaplıca, Menderes'in kıyısındadır. Tripolis antik kentinin kalıntıları arasından gidilir. Romatizma, kalp, damar sertliği, deri, basur gibi rahatsızlıklara iyi gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder